Ekologiczne przetwory z owoców i warzyw – dlaczego warto je jeść?

Udostępnij:

​Przetwory warzywne i owocowe pozwalają cieszyć się ulubionymi produktami przez cały rok. Najlepiej sięgać po produkty ekologiczne, które cechują się dużą zawartością składników odżywczych, mających pozytywny wpływ na organizm ludzki.

Co to są przetwory warzywne i owocowe?

Niestety, nie można przez cały rok zajadać się ulubionymi świeżymi owocami i warzywami. Można z nich zrobić przetwory, czyli różne produkty spożywcze. Przetwory ekologiczne tego rodzaju można spożywać nawet zimą i przez długi czas dodawać do przygotowanych potraw jako dodatek. Do przetworów z warzyw lub owoców zalicza się – dżemy, soki, pasty, syropy, oleje, kiszonki, octy, powidła, konfitury itd. Takie produkty to znakomity sposób na sezonowość warzyw i owoców. Zamknięte w słoikach artykuły spożywcze mogą przetrwać bardzo długi czas.

Czym są ekologiczne przetwory?

Przetwory ekologiczne, określane również jako przetwory BIO, to zdrowe produkty z warzyw i owoców, które zostały wyhodowane w ekologicznym gospodarstwie. Co to oznacza? Produkty z BIO upraw nie miały żadnego kontaktu ze szkodliwymi substancjami, takimi jak nawozy sztuczne czy pestycydy - zamiast tego stosuje się tylko i wyłącznie naturalne substancje oraz sposoby na pozbycie się szkodników. Po zbiorze takich ekologicznych produktów, zostają one zastosowana do produkcji EKO przetworów, a wytworzone z nich dżemy czy sosy nie posiadają w swoim składzie barwników, konserwantów czy polepszaczy smaku i innych substancji chemicznych. Dzięki rygorystycznym normom uprawy, a potem produkcji takiej żywności, otrzymuje się przetwory ekologiczne, które są całkowicie zdrowe i bardzo smaczne, a przy tym przyjazne środowisku naturalnemu. Warto zauważyć, że gospodarstwa ekologiczne działają w pewien określony sposób i stosują specjalne metody, które nie mają negatywnego wpływu na przyrodę.

Dlaczego warto sięgać po ekologiczne przetwory z warzyw i owoców?

Przetwory BIO są wykonane tylko i wyłącznie z ekologicznych owoców lub warzyw oraz naturalnych ziół i przypraw – dzięki temu produkty te mają wiele cennych zalet. W zależności od rodzaju zastosowanych warzyw lub owoców i przypraw, przetwory mogą mieć różny wpływ na organizm. Produkty tego rodzaju są nie tylko pyszne, ale mogą wspierać również odporność i inne układy w ciele człowieka. Zajadając się pysznymi przetworami przez cały rok można uzupełniać braki cennych elementów odżywczych, takich jak minerały, witaminy, błonnik, kwasy tłuszczowe itd. Ponadto zdrowa żywność ma zbawienny wpływ również na nastrój i samopoczucie. Przetwory ekologiczne pozbawione cukru to znakomity zamiennik ulubionych produktów dla osób, które chorują na cukrzycę lub zmagają się z insulinoopornością i zwyczajnie nie powinny zjadać artykułów, które zawierają cukier.

Gdzie powinno się kupować przetwory BIO?

Produkty ekologiczne coraz częściej są dostępne w tradycyjnych marketach wielkopowierzchniowych. Zwykle jednak jest to niewielki wybór. Znacznie więcej artykułów tego typu można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Zakupy w takich miejscach pozwalają na znalezienie każdego niezbędnego na co dzień artykułu o ekologicznym składzie.

Artykuł partnera

0 Komentarze